(A)sociale media

Door JKratos op dinsdag 12 juli 2011 22:38 - Reacties (12)
Categorie: -, Views: 4.162

Twitter

‘’Twitter is een internetdienst waarmee gebruikers korte berichtjes van maximaal 140 tekens publiceren.’’ Bron

Tuurlijk, bovenstaande is Twitter inderdaad. Het zonder na te denken een, soms, nutteloos bericht de wijde wereld in sturen en wie weet reageert er nog eens iemand. De ene keer is het ‘’jemig, wat is het warm in de trein/tram/bus/lift’’ en de andere keer is het ‘’heerlijk een biertje doen in het centrum’’. Voor velen wel herkenbaar waarschijnlijk. Toch..?

Maar kan Twitter niet veel en veel meer zijn dan alleen nutteloze berichten zoals hierboven? Deze infographic ruim 40% van de tweets ‘’pointless babble’’ oftewel ‘’gelul in de ruimte’’ is maar ook dat 37.6% ‘’conversational’’ is. Op ruim 37% van de tweets word dus gereageerd en waarschijnlijk komt er ook een reactie op die reactie. Los van de inhoud van die tweets, vind ik dat nog een hoog aantal.

Wat wel erg jammer is, is dat maar 3.6% nieuws betreft en dat dit zo goed als gelijk staat aan de 3.8% spam die via Twitter verspreidt wordt.

Het zou ook flauw zijn om die 40.1% onzin in verband te brengen met de 54% vrouw die op Twitter aanwezig maar het zou natuurlijk een (mede) verklaring kunnen zijn . Laatste opvallend Twitter-feitje is dat 45% van de Twitteraars tussen de 18 en 34 jaar oud is. Veel studenten en ‘’jong-volwassenen’’ delen dus hun dagelijks portie onzin met een vleugje actualiteit en nieuws er tussenin.

Facebook

Facebook heeft geen introductie meer nodig. Bijna de hele wereld is er op te vinden en iedereen is iedereens wall vol aan het spammen met leuke en interessante berichten. Even vragen hoe het gaat en even de laatste vakantiefoto's delen. Het gaat allemaal even makkelijk en snel.

Facebook is een belangrijk onderdeel van ons leven geworden. Zo checkt 48% van de 18 en 34 jarigen Facebook bijna gelijk zodra wij wakker worden. 28% van de mensen checkt Facebook nog voordat zij Łberhaupt hun bed hebben verlaten. En dan dan is volgens sommigen elke dag alcohol nuttigen slecht maar bovenstaande kan ook niet goed zijn voor je .

Dat mensen graag laten weten wat ze aan het doen, wat ze gaan doen en waar ze zijn, dat wisten we al. Even 20 minuten op Facebook levert ons bijna 1.5 miljoen uitnodigingen voor evenementen op, 2.7 miljoen nieuwe foto's en 1.8 miljoen statusupdates op. Jaja, verlegen of niet op Facebook laten we ons met zijn allen volledig gaan.

Google+

Sinds de lancering van Google+ op donderdag 30 juni is het een van de meest besproken onderwerpen binnen de sociale media en op vele verschillende fora. Is het wat? Kan het wat worden? Is het beter/mooier/handiger dan Facebook? Zomaar drie vragen die met hoge regelmaat terugkwamen en ongetwijfeld terug zullen komen.

Hoewel G+ in eerste instantie alleen via een invite beschikbaar was is het aantal gebruikers met explosieve snelheid gestegen. Zo geeft dutchcowboys.nl aan dat G+ momenteel al 4.5 miljoen gebruikers kent. Op zich een gigantisch aantal om binnen een kleine twee weken voor elkaar te krijgen. Aan de andere kant worden er velen oren gespitst wanneer Google iets te melden of te introduceren heeft dus zo raar is ook weer niet.

Een ander opvallend cijfer is het gebruik van van de +1 button waar me artikelen/webpagina's kunnen worden gedeeld en aangeraden voor anderen. Hoewel de +1 pas ťťn maand geleden werd aangekondigd is deze nu al op 4.4% van de 10.000 grootste webpagina's ter wereld geplaatst waar de Tweet button maar op 3.6% van deze websites is terug te vinden.

Maar, deze cijfers zeggen uiteraard zonder dat G+ gebruiksvriendelijk is, goed werkt en stabiel & overzichtelijk is. Na ťťn ruime week met G+ te hebben gestoeid heb ik nog geen gebreken of negatieve dingen ontdekt. Nou ja.. eentje dan! Er zijn te weinig mensen met een (actief) G+ profiel. Dit zou kunnen komen door de invitebasis waarmee G+ van start is gegaan maar mij lijkt het voor de hand liggender dat er Łberhaupt niet zo veel (Nederlandse) Google profielen te vinden zijn. Natuurlijk zal het met de tijd drukker en levendiger worden op G+ dus ook dit ‘’probleem’' zal zich waarschijnlijk vanzelf oplossen. De tijd zal het leren!

Conclusie
Laatste maanden zijn de twee grootste sociale media ter wereld, Facebook en Twitter, regelmatig in het nieuws geweest. Soms positief, zoals tijdens de opstand in Tunesie maar ook negatief vlak na de schietpartij in Alphen aan den Rijn toen een tiener werd opgepakt nadat hij een dreigtweet de deur uit had gedaan. Sociale media en dan deze twee in het bijzonder lijken het middelpunt van ons informatievoorziening te worden. I.p.v. het openslaan van de krant of het zappen naar het 8-uur journaal worden nu de Facebook-wall en de trending topics op Twitter doorgenomen.

De invloed van sociale media zijn dus erg groot. Met goede en slechte consequenties als gevolg. Zijn de sociale media, en dan vooral Twitter, slecht of zitten zij slecht in elkaar? Nee, ik denk het niet. Hoewel een 40.1% natuurlijk erg hoog is, ligt de oorzaak van dit hoge percentage bij de gebruikers van dit medium. Dat Twitter een meer dan handige communicatiemiddel kan zijn bewijzen de 37.6% conversational en die 3.6% news wel. Probleem is dat mensen (nog) niet weten hoe met deze nieuwe manier van communiceren om moeten gaan en (nog belangrijker maar ook problematischer) dat mensen denken geen verantwoordelijkheid te hebben zodra er iets op het internet word geknald i.p.v. tijdens een face-to-face gesprek wordt gezegd.

Ook over dat laatste is zat te zeggen en te schrijven maar dat voor een volgende keer. Hier laat ik het bij.

Volgende: Informatiegeil 06-'11 Informatiegeil

Reacties


Door Tweakers user zakkenjongen, dinsdag 12 juli 2011 22:48

Sinds altijd ben ik al anti sociale media, zo heb ik me er ook nog altijd aan gehouden om geen Facebook, Twitter of andere Hyves aan te maken. En is mijn leven slechter? Nee, en ik denk zelfs dat ik meer met mensen in contact kom (echt contact, niet een 'prikbordbericht' of 'krabbel') dan anderen. Maar ieder zijn ding, ik beoordeel mensen er nooit op, het is gewoon mijn keuze.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 12 juli 2011 22:48]


Door Tweakers user sypie, dinsdag 12 juli 2011 22:53

Iedereen noemt het Sociale media. Waarom? Het enige wat deze media voor elkaar weten te boksen is dat wij, als beeldschermaddicten, zoveel mogelijk tijd digitaal doorbrengen. Hierdoor raken veel mensen in een sociaal isolement. Er wordt slechts contact gemaakt met "vrienden" die twitteren, krabbelen of facebooken(?). Eigenlijk is het dus a-sociale media.

Ik doe er in ieder geval niet meer aan mee...(twitter account is nog alive maar al 2 maanden niks meer geplaatst.)

Door Tweakers user Barleone, dinsdag 12 juli 2011 23:09

Voor de geÔnteresseerde:
O.a. over sociale media verslaving gaat dit item: http://nos.nl/op3/video/2...rnet-de-documentaire.html (bijna niet het kijken waard)
Niet heel spannend helaas. Geen die hard internet addicts bijvoorbeeld. Eťn meisje kan het niet volhouden en checkt haar Facebook. Een ander koopt een boek over FB en denkt aan het eind van de week haar account maar te gaan deleten.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 12 juli 2011 23:10]


Door Tweakers user TerraGuy, dinsdag 12 juli 2011 23:36

sypie schreef op dinsdag 12 juli 2011 @ 22:53:
Iedereen noemt het Sociale media. Waarom?
Omdat er tweerichtingsverkeer plaatsvindt. Gewone media heeft maar ťťn richting: er wordt iets verteld aan iemand en that's it. Bij sociale media kun je een interactie aangaan. Zo simpel als dat.
Er wordt slechts contact gemaakt met "vrienden" die twitteren, krabbelen of facebooken(?). Eigenlijk is het dus a-sociale media.
Je moet het dan ook anders zien. Ik maak veel gebruik van Facebook, omdat allerlei afspraken worden daar gemaakt, bijvoorbeeld op besloten pagina's. IdeeŽn worden uitgewisseld met allerlei mensen, zoals in een cafť, maar dan vaak wat korter van stof (alhoewel er soms ook flinke wat teksten uitgewisseld worden). Vrienden die naar het buitenland zijn verhuist of daar stage lopen kom ik daar 'tegen', die bel ik anders niet zo snel en langsgaan is geen optie. Kun je gaan mailen, maar als iedereen dat gaat doen dan is diegene in het buitenland alleen nog maar tikken. Via FB een berichtje met je belevenissen plaatsen is dan veel effectiever om van je reis te genieten.

En wat is er mis met kennissen op Facebook hebben? Dat ze automagisch 'Vrienden' genoemd worden, wil nog niet zeggen dat je ze zo hoeft te zien. GooglePlus heeft dat goed begrepen met hun circles. Genoeg mensen die ik af en toe wil spreken maar niet dagelijks tegenkom. Tuurlijk kan ik ze bellen, maar even een berichtje droppen om te zien hoe de zaken ervoor staan is sneller en goed genoeg. Bij verdere afspraken bel je gewoon.

Ik hoor ook van een heleboel activiteiten via Facebook, genoeg vrienden en kennissen gebruiken het als reclamebord of ze geven suggesties voor dingen die ik ook leuk vind. Allerlei feestjes worden aangekondigd via Facebook.

Al met al reuze handig, en het gaat verder dan alleen maar loze berichtjes over-en-weer sturen. Als je alleen daaraan denkt, dan heb je het niet begrepen.

Door Tweakers user leendertv, woensdag 13 juli 2011 09:05

Ik heb niet eens hyves, faceboek, twitter... ;(

Door Tweakers user rodie83, woensdag 13 juli 2011 09:33

Al die mensen die zo uitgesproken "anti" zijn, dat is ook zo typisch. Dat heeft niks met de sociale media ansich te maken, maar met het afzetten tegen wat de massa doet. Net zoals sommige muziekliefhebbers die elke mainstreamartiest afkafferen, omdat ze prat gaan op hun artiest waar nog niemand ooit van heeft gehoord (en zal horen). In beide gevallen een poging zich te onderscheiden van de rest.

Dat gezegd hebbende vind ik twitter toch met stip het netwerk waar het meest nutteloze gebrabbel plaatsvind. Ik heb zelf weinig behoefte aan typen in regels van 140 tekens en voor nieuws gebruik ik wel andere sites. Facebook daarentegen vind ik ideaal. Houdt netjes verjaardagen bij, is een ideale manier om foto's met je vrienden, kennissen en familie te delen, werkt prima voor het doorsturen van stukjes muziek via youtube, enzovoorts. Het is gewoon een leuke en interactieve manier om aan te geven waar je mee bezig bent en wat je interesseert, en dan alleen voor mensen die geinteresseerd zij in jou. Ik zie m'n vrienden er overigens geen moment minder van. Want een biertje drinken blijft leuker samen in de kroeg dan beide afzonderlijk achter een PC.

Overigens is de laatste opmerking in je blog zeker waar: mensen gedragen zich op internet vaak nog achterlijker dan ze al doen in hun normale leven. Jammer is dat, maar inherent aan het stuk anonimiteit dat mensen internet toedichten.

[Reactie gewijzigd op woensdag 13 juli 2011 09:39]


Door Tweakers user Nahata, woensdag 13 juli 2011 10:00

sypie schreef op dinsdag 12 juli 2011 @ 22:53:
Hierdoor raken veel mensen in een sociaal isolement. Er wordt slechts contact gemaakt met "vrienden" die twitteren, krabbelen of facebooken(?). Eigenlijk is het dus a-sociale media.
Ik heb vrienden in andere landen. Facebook is voor mij een optie om contact met hun te behouden, natuurlijk kan ik dit ook op IRC, skype of msn doen. Maar FB maakt het leuker/gezelliger doordat ook andere vrienden reacties kunnen plaatsen. En de gemakkerlijkheid :+

En het is echter niet dat ik in een sociaal isolement zit, ik mag dan wel sociale angst hebben, maar dan nog ga ik regelmatig naar vrienden toe, of zij komen hier. En soms ontmoet ik nog wel is mensen die ik via het internet ken. (Zo heb ik, nu een van mijn Engelse beste vrienden, ontmoet op Youtube).

Door Tweakers user Morelleth, woensdag 13 juli 2011 10:19

Jammer genoeg moest ik om mee te kunnen doen aan prijsvragen voor evenementen waar ik heeeeeeel graag kaartjes voor win (maar niet kon kopen omdat het al zo snel uitverkocht was) wel een facebook account aanmaken.
Staat dus ook geen ruk op en alleen de minimale info gegeven om hem aan te maken, verders wordt het niet gebruikt.

Twitter daarentegen blijkt toch steeds meer en meer een handig medium te zijn.
En qua nieuws.. ligt denk ook aan wat je nieuws noemt. Een opmerking die van een band komt dat ze op een festival staan is dat nieuws? Of alleen een sociale melding? (of valt het onder het kopje zelfpromotie ^^)
Vraag me af hoe ze dat clasificeren :p

Maar zo lang het niet face to face is zal de meest lompe troep en uitlatingen op internet geknalt worden denk ik. Helaas (en af en toe gelukkig, want geef toe, door sommige dingen lig je echt dubbel van het lachen)

Door Tweakers user JKratos, woensdag 13 juli 2011 12:18

En hoe denken jullie dat bijvoorbeeld een Hangouts van Google+ en een Videocalling van Facebook hier van invloed kunnen zijn? Digitaal via de sociale media communiceren is leuk allemaal maar volgens iedereen die je spreekt (ook hier op T.net) blijft face-to-face contact zeer belangrijk. Vind ik ook!

Maar zouden Hangouts en videocalling hier een erg goede middenweg in (kunnen) zijn!? Zonder fysiek bij elkaar zijn toch met elkaar kunnen communiceren en elkaar toch recht in de ogen aan kunnen kijken om het echt sociale aspect niet te verliezen. Op papier de beste mogelijkheid. Denk aan bedrijven, studenten projectgroepen, etc.

Zit er toekomst in?

Door Tweakers user H!GHGuY, woensdag 13 juli 2011 12:34

rodie83 schreef op woensdag 13 juli 2011 @ 09:33:
Al die mensen die zo uitgesproken "anti" zijn, dat is ook zo typisch. Dat heeft niks met de sociale media ansich te maken, maar met het afzetten tegen wat de massa doet. Net zoals sommige muziekliefhebbers die elke mainstreamartiest afkafferen, omdat ze prat gaan op hun artiest waar nog niemand ooit van heeft gehoord (en zal horen). In beide gevallen een poging zich te onderscheiden van de rest.
Blijf dat vooral denken.

Ik ben anti wegens privacy redenen. De gemiddelde facebook gebruiker beseft niet eens wat ze op die site allemaal prijsgeven. Ze begrijpen bovendien nauwelijks wat de privacy regels op facebook inhouden.
Nee, voor mij geen facebook, twitter, hyves.

Op LinkedIn ben ik wel te vinden vooral wegens het werkgebonden aspect. Geen vakantie-kiekjes maar enkel een droge beschrijving van waar je mee bezig bent.
Ik heb echter al getwijfeld om mijn account ook daar te verwijderen sinds LinkedIn de beurs op gaat (of reeds gegaan is?).

Door Tweakers user BertS, woensdag 13 juli 2011 20:38

Laatste opvallend Twitter-feitje is dat 45% van de Twitteraars tussen de 18 en 34 jaar oud is.
Wat is daar precies opvallend aan? Misschien is het wel opvallender dat 55% van de twitteraars ouder dan 34 of jonger dan 18 is.
Maar het lijkt mij zo op het oog een heel logische spreiding.

Door Tweakers user Sgreehder, donderdag 14 juli 2011 22:29

Het ligt mij toch nog altijd voor de hand dat social media niet handig zijn om elk ditje of datje te delen, en het schiet voor het onderhouden van directe sociale contacten vaak het doel voorbij.

Facebook is ooit wel zo begonnen, eerstejaars studenten op een universiteit komen een wereld binnen zonder bekenden, en met Facebook in de hand zijn de voordelen (snelle opbouw van sociaal kapitaal) niet te ontkennen.

Ook het onderhouden van sociale contacten uit vervlogen tijden (of eenvoudigweg op afstand) zijn prima te verantwoorden. Het is allemaal laagdrempelig en een kort berichtje is zo geschreven. Ook hier zijn genoeg succesverhalen te vinden, met name voor mensen die het contact met bijvoorbeeld klasgenoten na jaren weer oppikken. Maar ook contact onderhouden met collega's als jij of zij van baan wisselen. Zonder noemenswaardige verplichtingen een zeker sociaal kapitaal behouden.

Dan komen we toch weer terug op de conclusie die ik op een vorige blog van je geloof ik ook al had getrokken. Het is wel leuk dat het er is en dat het kan, maar dat wil niet zeggen dat je er als een koter met drievoudig ADHD erop moet duiken.

Tja, en het hele privacy-verhaal is wel lief en aardig, maar het komt gewoon neer op bewustzijn. Als je niet wil dat derden je info oppikken, geef het dan gewoon niet prijs. Makkelijker kunnen we het niet maken.

Reageren is niet meer mogelijk