Informatiegeil

Door JKratos op donderdag 2 juni 2011 22:24 - Reacties (13)
Categorie: -, Views: 4.748

Vanmiddag lag het internet er thuis even uit. Het zal een klein uurtje geweest zijn, niet veel langer in ieder geval. ‘’Kan gebeuren natuurlijk, niets aan de hand en ik ga wel even iets ander doen op de PC’’ hoor ik mezelf denken. Ik klik op het Steam-coontje om het potje CoD multiplayer te spelen. ‘’Shit, kan natuurlijk niet zonder internet.. Dan maar effectief voor de studie aan de slag!’’ Ook dit gaat helaas niet lukken want de meest actuele versies van de schoolbestanden staan op Docs, niet lokaal op de PC opgeslagen en dus niet offline beschikbaar.

Bovenstaande situatie doet zich gelukkig niet vaak voor maar het maakt wel op een confronterende manier duidelijk hoe afhankelijk ik (en ik denk velen met mij) ben van het internet. Verder werken voor je studie/werk gaat niet want de documenten staan online, agenda bijwerken kan niet, het laatste nieuws checken op NU.nl of BBC gaat ook niet en Spotify aanslingeren om een lekker muziekje op te zetten om de tijd te doden heeft helaas ook geen zin.

Voor veel dagelijkse bezigheden is tegenwoordig internet nodig. Uiteraard niet voor alles; zo kunnen de documenten en je muziek ook gewoon op de harddisk worden opgeslagen en werkt een offline agenda (je weet wel, met papier enzo ;)) ook nog steeds prima. Maar the internets maakt het leven wel een stuk makkelijker.

Zodra ik wakker word grijp ik mijn super deluxe smartphone waar alleen het koffie zetten nog net niet mee gaat en kijk ik of er nog mails zijn binnen gekomen. Zo ja? Gelijk lezen! Daarna worden NU.nl en Tweetdeck opgestart om het laatste (serieuze) nieuws en de laatste sociale ontwikkelingen tot me te nemen. Na dit gedaan te hebben volgen vaak de gang naar de douche en logische daarop volgende handelingen.

Zodra ik beneden kom word onder andere de TV aangezet om het laatste Journaal te kijken. Waarom!? Hier komt immers bijna altijd hetzelfde nieuws naar voren dat ik 15min daarvoor in bed heb gelezen.

Ik merk bij mezelf dat ik onbewust altijd op zoek ben naar ‘’iets nieuws’’. Constant Twitter checken op updates, NU.nl voor algemeen nieuws, T.net voor het technieuws, Facebook voor de leuke weekendfotos van iedereen en om te kijken wat de vrienden aan het uitspoken zijn en daarnaast verschillende websites om te kijken of er nog software-updates beschikbaar zijn gekomen voor de gadgets waar ik de hele tijd mee rond banjer. En als dit even niet gaat door bijvoorbeeld een korte internetstoring komt de verveling als een tsunami bij me binnen.

Eigenlijk is dat best raar en misschien ook wel ongezond dat je in deze moderne en drukke wereld zo afhankelijk, uber-nieuwsgierig en informatiegeil bent geworden.

Toch..??

Volgende: (A)sociale media 07-'11 (A)sociale media
Volgende: Social media + bedrijfsleven = goede combinatie of hype? 01-'11 Social media + bedrijfsleven = goede combinatie of hype?

Reacties


Door Tweakers user Tsurany, donderdag 2 juni 2011 22:31

En daarom zorgt ik er dus voor dat ik gewoon alle informatie lokaal heb staan ;)

Internet is gewoon een middel dat inderdaad je leven makkelijker maakt, je moet echter zelf zorgen dat het niet je leven wordt. Ik vermaak mij prima een dag zonder internet, genoeg andere dingen die ik kan doen.

Door Tweakers user biertjuh?, donderdag 2 juni 2011 22:59

mompelt iets over downloaden en geen legale keys dus niet online kunnen spelen

Door Tweakers user julian19haas, donderdag 2 juni 2011 23:05

ik herken je probleem haha :) zonder internet word alles heel anders :( heb hier 6 weken geen internet gehad! ik ging iedere dag naar het internetcafe in de stad :) of naar de mc vanwege hun gratis wifi.

Door Tweakers user sypie, donderdag 2 juni 2011 23:33

Ik herken de hunkering naar nieuws. Ik werk met Safari (onder Mac) en daar heb je de handige optie "Topsites". Met ťťn klik kun je zo naar de meest door jou bezochte pagina's. Ook hier staan Tweakers, nu.nl en een paar fora tussen. Het is een soort dwangneurose. Je klikt op Tweakers. Geen nieuw nieuwtjes? Geen nieuwe blogs? Volgende dan maar.
Je klikt op nu.nl en kijkt naar de headlines. Ah, er staat weer een nieuwe. Snel lezen en naar de volgende. NuFoto.nl. Soms staan daar best aardige foto's (van dames) die de moeite waard zijn om te bekijken.

Daarna nog even een paar fora afstruinen of er nog een vraag is die ik op kan lossen voor iemand. Nee? Bummer. Misschien is er op Tweakers nog iets veranderd..?

Gelukkig (voor mijzelf en de mensen om mij heen) heb ik RSS definitief de deur uitgeschopt. Dit kostte zoveel tijd dat het niet leuk meer was. En net als met Mail is het zaak dat alles gelezen wordt. Twitter heb ik ook geen tijd meer voor. Het account bestaat nog maar ik denk dat mijn laatste tweet al bijna 2 maanden oud is. Jammer dan, ik mis het even niet.

Het is eigenlijk te ernstig voor woorden maar we zitten echt midden in de informatie-generatie. Alles is op internet te vinden, sterker nog, zonder internet weet je niets want wat in de krant staat is oud.

Door Tweakers user Sgreehder, vrijdag 3 juni 2011 01:19

Ja ach, je kan enerzijds ervoor kiezen om voluit alles via Internet te doen (omdat het kan, lijkt het vaak), of zoals de heer sypie als een arme stakker alles neurotisch te vermijden (psst, obsessieve-compulsieve stoornissen hebben een onderliggende oorzaak).

Elke technologie heeft sterke en zwakke punten, het is even een kwestie van onderkennen.

Tip; leg wat prioriteiten bij met wat voor informatie je weer een paar duizend hersencellen afknalt. Verwar in elk geval 'gemak' niet met 'gebrek aan zelfbeheersing' als we het over informatieconsumptie hebben.


Door Tweakers user sfranken, vrijdag 3 juni 2011 02:38

julian19haas schreef op donderdag 02 juni 2011 @ 23:05:
ik herken je probleem haha :) zonder internet word alles heel anders :( heb hier 6 weken geen internet gehad! ik ging iedere dag naar het internetcafe in de stad :) of naar de mc vanwege hun gratis wifi.
Is niet helemaal gratis. Je bent verplicht een consumptie te nemen (kop koffie ofzo)

Door Tweakers user 228426, vrijdag 3 juni 2011 13:59

*gebruikt telefoon als accesspoint*

Door Tweakers user Rudy, vrijdag 3 juni 2011 15:06

Je hele blog

Is de rede dat ik consider mijn facebook, hyves en twitter te verwijderen.

Door Tweakers user JKratos, vrijdag 3 juni 2011 15:47

@Sypie. Idd! Het bij mij ook altijd erg routinematig. Aantal vaste sites langsgaan en daarna vrolijk weer bij T.net uitkomen om te kijken of er nog een nieuwsitem is bijgekomen. Informatie-generatie is een mooi begrip ja. Het is idd steeds die hunkering naar ''iets'' nieuws en een soort ''kick'' wanneer je iets nieuws en interessants tegenkomt.

@Sgreehder. Klopt. Elke (technische) mogelijkheid zijn voor- en nadelen maar het valt op dit soort moment pas op dat je onbewust zo afhankelijk bent geworden van die mogelijkheden.

@Lis8910. Zou idd een goede zijn mits Vodafone hier thuis niet een dekking van lik me * heeft.. Erg vervelend maar niets aan te doen helaas.

@Rudy. Oehh.. is dat positief of negatief? ;) Ben zelf wel van Hyves afgestapt en men profiel verwijdert maar Facebook en Twitter zijn nog wel steeds grote tijdverbruikers.

Door Tweakers user YopY, vrijdag 3 juni 2011 20:45

Wel herkenbaar hoor, veel mensen hebben hier last van in verschillende gradaties. De ene is sociaal informatiegeil en hangt de ganse dag aan zijn of haar blackberry met iedereen te bellen of pingen of watsappen of wat er tegenwoordig maar hip is, de ander volgt drieduizend mensen op twitter, facebook, hyves, next-best-social-thing, heeft een paar dozijn regelmatig nagekeken websites, en ga zo maar door. Nog weer anderen spenderen urenlang achter hun computer waar ze vier dingen tegelijk doen - TV / series kijken, muziek luisteren, internetten en met een handvol mensen chatten, via skype, irc, of wat dan ook.

deze blogger / dit artikel beschrijft deze 'status van zijn' wel behoorlijk goed (eigenlijk al zijn andere blogposts ook).

Door Tweakers user bn326160, zaterdag 4 juni 2011 17:53

Waar staat het knopje om dit blogbericht op twitter te delen? :9

Door Tweakers user JKratos, zaterdag 4 juni 2011 20:23

Goeie! ;) Heb geen hoe je dat kunt doen. Als het Łberhaupt al mogelijk is!

Reageren is niet meer mogelijk