Social media + bedrijfsleven = goede combinatie of hype?

Door JKratos op donderdag 13 januari 2011 21:38 - Reacties (4)
Categorie: -, Views: 4.926

Alweer een blog over social media denk je misschien.. ;) ja, klopt. Ik moest er ťťn schrijven voor mijn minor en dacht dat het ook geen kwaad kon om hem hier neer te zetten voor de geÔnteresseerden.

------------ Begin blog --------

Social media

Om het begrip social media scherp te krijgen hier een aantal schaamteloze quotes[1];

‘’Social media is de, ook in het Nederlandse taalgebied gangbare, Engelse benaming voor online platformen waar de gebruikers, met geen of weinig tussenkomst van een professionele redactie, de inhoud verzorgen. Tevens is er sprake van interactie en dialoog tussen de gebruikers onderling.’’


‘’Via deze media delen mensen verhalen, kennis en ervaringen. Dit doen zij door zelf berichten te publiceren of door gebruik te maken van ingebouwde reactiemogelijkheden.’’

Implementatie

Medewerkers online inzetten

De grens tussen privť en werk is, zoals iedereen ondertussen wel weet, aan het vervagen. Vaak zitten we onder werktijd op Facebook, checken we het laatste nieuws op NU.nl en tweeten we ons suf. Daar staat tegenover dat we het steeds normaler gaan vinden dat we s ’avonds nog ťťn of twee uur aan het werk gaan.

Bedrijven zien hier vaak alleen de negatieve kanten van. Zo zijn managers bang dat hun mensen niet bezig zijn met het werk dat ze zouden moeten doen en daarom ineffectief werken. Voordeel van al deze mensen die online aanwezig zijn is dat zij ‘sporen’ nalaten. Medewerkers kunnen bijvoorbeeld reageren en netwerken ten gunste van de organisatie. Ook kunnen medewerkers ‘ingezet’ worden om de boodschap van het bedrijf uit te dragen en hiermee de naamsbekendheid te vergroten. Er zijn hier uiteraard ook consequenties aan verbonden, waar ik later op terug kom.

Praktijkvoorbeeld Foursquare/Feest.je[2]

Een prachtig voorbeeld waarin de mogelijkheid van nieuwe technieken wordt ingezet om klanten te werven en de naamsbekendheid te vergroten, zijn Foursquare en Feest.je. Voor de gene die hier niet bekend mee zijn, hier een korte omschrijving; door middel van de GPS en de internetverbinding van je mobiele telefoon bepaalt de app je locatie. Aan de hand van je locatie worden plekken (dit kunnen allerlei plekken zijn; scholen, kroegen, winkelcentra, etc..) getoond waar je in kun checken. Hoe vaker je ergens incheckt hoe meer punten je ook krijgt. Klinkt erg kinderachtig he? Klopt, dit was het in eerste instantie ook. Sinds kort is het in feest.je (Nederlands bedrijf en richt zich ook op Nederland) echter mogelijk om als bedrijf en dan voornamelijk als horecagelegenheid, voordelen te koppelen aan het inchecken in zo een horecagelegenheid. Voor een student is het tenslotte een kleine moeite om een kroeg in te lopen, in te checken en je gratis! biertje op te eisen..

Valkuilen[3]

Intern te weinig draagvlak

De grootst mogelijke valkuil is het ontbreken van genoeg draagvlak onder de medewerkers maar zeker ook onder het management. De motivatie om als bedrijf met social media aan de slag te gaan speelt hier ook een belangrijke rol in. Binnen de organisatie moet de overtuiging heersen dat deze wijze aansluit op de corebusiness en dat er met de inzet van social media resultaat geboekt kan worden. ‘Het is hot’ en ‘iedereen is er mee bezig’ zijn dus geen goede redenen om met social media aan de slag te gaan en zal meer schade dan voordeel tot gevolg hebben.

(Ontbreken van een) social media Policy

Gezien het feit dat social media, zeker binnen het bedrijfsleven, een nieuw fenomeen (aan het worden) is kan het zijn dat medewerkers niet weten wat wel niet ‘mag’. Het is daarom een vereiste richtlijnen op te stellen van wat wel en niet gewenst is om in naam van de organisatie op het internet te verkondingen. Ook moet er duidelijkheid zijn over een verdeling, wie voor welke ‘delen’ van het internet verantwoordelijk is. Hierbij kan bijvoorbeeld gesegmenteerd worden op doelgroep of de verschillende media. (Een goed voorbeeld van hoe het niet moet is T-Mobile[4] dat inloggegevens van een klant via Twitter doorstuurde waardoor de wereld in inloggen op zijn account.)

Een dergelijke policy heeft dus als doel om duidelijkheid en afbakening te scheppen en creŽren en dus niet om medewerkers beperkingen op te leggen.

Concluderend kun je naar mijn idee zeggen dat het bedrijfsleven en social media samen een goede combinatie vormen en dat dit geen hype is. De ‘openheid’ van internet maakt het steeds interactiever en makkelijker voor mensen om mee te doen in het gesprek en de discussies.

[1]http://nl.wikipedia.org/wiki/Social_media

[2]http://foursquare.com/

http://feest.je

[3]http://www.frankwatching.com/archive/2010/12/16/social-media-monitoring-omzeil-de-valkuilen/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+frankwatching+%28Frankwatching%29&utm_content=Google+Reader

[4]http://www.mobilecowboys.nl/nieuws/12905

Volgende: Informatiegeil 06-'11 Informatiegeil
Volgende: Theorie vs praktijk 11-'10 Theorie vs praktijk

Reacties


Door Tweakers user veldmuis, donderdag 13 januari 2011 22:16

Als je een policy moet maken om medewerkers te vertellen dat inloggegevens van klanten niet voor de hele wereld bestemd zijn, is het dan niet tijd om te zorgen voor nieuwe medewerkers?

Door Tweakers user JKratos, donderdag 13 januari 2011 22:24

Mijn eerste reactie zou idd ook zijn ''deruit met die mensen, hoe kun je zo dom zijn..' Het blijkt echter dat veel mensen niet weten wat wel en niet kan online. Waarschijnlijk zijn die mensen zonder (of een kleine) cursus o.i.d. achter een pc gezet en verantwoordelijk gesteld voor de ''social media''.

Door Tweakers user regmaster, donderdag 13 januari 2011 23:47

Bedrijven moeten goed kijken naar nut en noodzaak van het gebruik van Social Media, het moet natuurlijk wel een toegevoegde waarde hebben. Als de doelgroep geen Twitter heeft of gebruikt kun je leuk gaan twitteren als bedrijf maar hoe efficiŽnt is dat?

Medewerkers moeten bewust worden gemaakt van de risico's van het gebruik van Social Media, want vaak beseffen ze zich de risico's gewoon niet. Ik maak dat regelmatig mee, directeuren die elkaar de laatste ontwikkelingen twitteren of medewerkers die het over klanten hebben. Er wordt nauwelijks bij nagedacht dat anderen deze berichten gewoon kunnen oppikken. En dan hebben ze een integriteit onderzoek aan de broek hangen, met alle gevolgen van dien. Daarom is het goed om gedragsregels en de do's en don'ts vooraf goed te communiceren en de medewerkers er desnoods voor te laten tekenen.

[Reactie gewijzigd op donderdag 13 januari 2011 23:47]


Door Tweakers user JKratos, vrijdag 14 januari 2011 22:36

Het moet absoluut een toegevoegde waarde hebben. Ik denk alleen dat de mensen (en daarmee ook de meeste doelgroepen/branches, etc..) steeds meer gebruik (gaan) maken van social media. Daarnaast verwachten steeds meer mensen tot, laten we zeggen, 25/30 jaar oud dat veel informatie online te vinden is. Als bedrijf zul hier op zijn minst rekening mee moeten houden denk ik.

Zoals ik in mijn stuk ook omschijf zijn richtlijnen/een policy/ hoe je het ook wilt noemen erg belangrijk. Zeker omdat veel mensen te weinig kennis en ervaring hebben met social media en daarom ''foute'' dingen kunnen doen. Gedragsregels zijn dan zeker een must.

Reageren is niet meer mogelijk