Social Media

Door JKratos op dinsdag 24 augustus 2010 15:31 - Reacties (3)
Categorie: -, Views: 3.723

Social media

Samen met Het Nieuwe Werken (HNW) zorgt Social Media de laatste tijd voor veel ‘’onrust’’ binnen het bedrijfsleven. Vandaag wil ik ingaan op laatstgenoemde.

Net zoals ongeveer de rest van heel Nederland ben ik een aantal jaar geleden met Hyves begonnen. Als een gek zo veel mogelijk mensen uitnodigen om ‘’vrienden’’ te worden, profiel pimpen en opleuken, regelmatig wat onzin in het WWW vakje gooien en uiteraard mogen de foto’s van het afgelopen weekend ook niet ontbreken.

Een tijdje terug (eind april ongeveer) was ik voor mijn studie bij een workshop/lezing/interactieve presentatie over Social Media en hoe deze in te zetten binnen het bedrijfsleven om zowel je organisatie als jezelf als ZZP’er te promoten en te presenteren. Onder andere bekende middelen als Facebook, LinkedIn, Hyves en Twitter kwamen uitgebreid voorbij. Ik constateerde voor mezelf dat ik op geen enkele van deze sites, op Hyves na, actief was. Opgejaagd door studiegenoten en de manier waarop de workshop werd gegeven heb ik ook een Facebook, Linkedin en Twitter account aangemaakt. Je wilt tenslotte niet achterlopen. ;)

Van Facebook wist ik dat dit een soort Hyves was. Een leuk profiel waar je info en andere rommel over jezelf kunt op zetten en waarmee je contacten kunt leggen met andere mensen. Kortom; voor mij is hyves = facebook, maar dan internationaal. Niets mis mee dus maar het vult elkaar niet veel aan denk ik. (Mocht ik te kort door de bocht gaan, let me know.)

Bevoordeeld als ik was en met enige tegenzin ook maar een Twitter account gefixed omdat het volgens iedereen ‘’zo snel, actueel, handig, zakelijk en vooral leuk is’’ Ik was op dat moment nog ťťn van de velen die dachten dat Twitter voor zielige mensen was die per se aan de rest van de wereld moesten opdringen dat ze gingen pissen en nu bij de AH staan om nieuw bier te halen. Met dit soort berichten begon ook mijn TwittercarriŤre. Na verloop van tijd volgde ik meerdere mensen die serieuze, relevante en voor mij boeiende dingen melden of links doorstuurde etc. Dit maakte mij er van bewust dat het veel leuker voor anderen is als ik ook eens leuke en interessante dingen met de wereld deel. Nu vind ik het zelfs ook leuk om boeiende verhalen, artikelen en dergelijke met andere te delen en ik stuur ook regelmatig links of stukken door naar specifieke personen waarvan ik denk dat die dit ook kunnen waarderen en voor wie het handig kan zijn om iets te zien/hebben/lezen.

Ook het informatie vergaren via Twitter gaat me de laatste tijd goed af. Concreet voorbeeld! Zoals sommigen misschien zullen weten is U2 bezig met de 360 tour de binnen Europa. Als echte diehard fan blijf ik graag op de hoogte van waar ze vanavond spelen en welke nummers ze te gehoren brengen. Een simpele search op de hashtag #U2360*stadwaarzespelen* geeft mij gelijk een lijst van mensen die ter plekken aanwezig zijn en mij mededelen welk nummer er NU gespeeld word. Dit, en een beetje inbeeldingsvermogen zorgt er toch voor dat je er een beetje bij bent tijdens het concert. :P

Het nut van Twitter op zowel zakelijk/serieus niveau als voor de lol is mij zeker duidelijk en ik snap nu ook waarom het zo een immens succes is geworden en nog steeds is.

Voor mijzelf heb ik eigenlijk het volgende onderscheidt gemaakt. Hyves is (zoals eigenlijk altijd al) voor de informele contacten, onzinberichten en krabbels en foto’s. LinkedIn probeer ik zo serieus mogelijk te houden, dus zonder onzinnige berichten en krabbel-achtige taferelen. Op dit moment kan ik dit nog niet ten volle benutten denk ik aangezien ik nog volop met mijn studie bezig ben. Als ik hiermee klaar ben zou LinkedIn wel eens erg van pas kunnen komen bij het zoeken van een baan, vinden van interessante en relevante contacten en/of het leggen van nieuwe connecties die bruikbaar kunnen zijn bij bijvoorbeeld het opzetten van een eigen bedrijf. Ik zie LinkedIn dus echt als een vijver waarin iedereen zijn kwaliteiten en competenties kan duidelijk maken en deze kan proberen aan te laten sluiten op de wensen van een ander en zo dus elkaar verder helpen.

Terwijl ik dit nu uit aan het typen ben, herinner ik me HNW dat ik aan het begin aanhaalde. Social media zoals hierboven genoemd zullen naar mijn idee een ongelofelijk belangrijke rol gaan spelen in de communicatie binnen organisaties. Face-face gesprekken nemen af (maar verdwijnen absoluut niet en blijven zeer belangrijk), telefonisch overleg neemt ook af en mailcontact, snelle vragen via bijvoorbeeld Twitter en het samenwerken aan werk en projecten op locaties buiten kantoor, zullen sterk stijgen/toenemen.

Misschien een beetje een open deur intrappen aangezien deze trend al langere tijd duidelijk is maar ik spreek uit ervaring als ik zeg dat veel mensen (zo niet de meeste) nog erg terughoudend tegenover zowel Social Media als HNW staan.

Omdat HNW een losstaand iets is en een eigen post verdiend laat ik het hier bij maar ik zal er waarschijnlijk nog wel een keer een post aan wijden.

En terwijl ik buiten een heerlijke zon zie schijnen wens ik iedereen nog een fijne dag! ;)

JKratos

Edit: Uiteraard kan deze blog over social media niet zonder een link naar mijn Twitteraccount; http://twitter.com/JustusKam

Volgende: Theorie vs praktijk 11-'10 Theorie vs praktijk
Volgende: Openingsblog/Introductie 08-'10 Openingsblog/Introductie

Reacties


Door Tweakers user -RetroX-, dinsdag 24 augustus 2010 15:41

Mooi artikel voor een beginnend blogger.

Je snapt goed waar het om gaat in een veranderende economie. Sociale media is de start van een nieuwe manier van communiceren en in omgang met elkaar.

Als je wat meer verdieping zoekt dan hierbij een bult met linkjes:

http://standupinspiration.com/
Deze kent elke tweaker denk ik wel: www.lifehacking.nl

Voor de commercielere mens is dit een leuk item: http://www.martijnaslande...n_veranderde_economie.pdf

En als je tijd over hebt:
http://www.denktankprospect.nl/
http://www.greatplacetolive.nl/
http://7daysofinspiration.com/

[Reactie gewijzigd op dinsdag 24 augustus 2010 15:42]


Door Tweakers user enverlin, dinsdag 24 augustus 2010 16:17

Ik vond dit een erg prettig boek als inleiding op het onderwerp:
http://www.managementboek...e_kenniseconomie_dik_bijl

Door Tweakers user JKratos, dinsdag 24 augustus 2010 16:27

Beide bedankt voor jullie reactie. Leuk om te horen. 't Blijft altijd spannend om reacties van anderen af te wachten maar de eerste zijn iig positief.

Bedankt voor de links ook! Altijd leuk en interessant om te lezen.

Reageren is niet meer mogelijk